Beleggers in edelmetaal lijden

26 sep 2011, 09:30 – IEXProfs Redactie

Er is een waar bloedbad aan de gang onder beleggers in goud en zilver, nu de prijzen een sterke daling hebben ingezet. Dat meldt Reuters in een artikel waarin het persbureau de laatste ontwikkelingen op een rijtje zet. Na vier jaren van overvloed, lijken de goede tijden nu voorbij. De goudprijs daalde met meer dan 4% en zilver ziet met een daling van 14% in een dag het grootste verlies in drie jaar.

De crisis in de eurozone zorgt dat beleggers vluchten in veilige investeringen, waardoor de grondstofprijzen flink dalen. Een ounce goud kost nu 1.582,69 dollar; wat het verlies deze maand op 13% brengt. Dat is de grootste daling sinds de financiële crisis in oktober 2008. Zilver deed het in acht maanden niet zo slecht en is nu 26,65 dollar per ounce waard.

Goud futures GCcv1 verloren 3,2%, tot 1.587,30 dollar per ounce, zilver futures SIcv1 gingen met 12% naar beneden en zijn nu 26,50 dollar per ounce waard. De dollar daarentegen behaalde een waarde die sinds zeven maanden niet zo hoog was. De komende tijd versterkt de munt mogelijk nog meer, aangezien de angst voor een crisis nog niet voorbij is. Dat betekent meer druk op de goudprijs, omdat het voor kopers met een andere munteenheid duurder wordt goud aan te kopen.