Goudprijs moet eerst tot rust komen

29 sep 2011, 16:30 – IEXProfs Redactie

Zilver verliest 34% in een paar dagen, de scherpste daling in dertig jaar tijd. Goud staat alweer 20% onder de vorige high. En ook koper is een derde in waarde gedaald sinds de vorige top in februari. Hedgefunds die afscheid nemen van longposities, de vlucht naar cash, dalende industriële vraag en natuurlijk de verhoogde marginverplichting. De redenen voor de sell off in edelmetalen zijn genoeg voorhanden.

Daarnaast zouden Chinese beleggers massaal zijn afgehaakt, zegt Saxo Bank. Maar wat vooral opvalt is de explosief opgelopen volatiliteit in goud. Dat is een signaal van grote onzekerheid over de toekomstige richting van de goudprijs, stelt Ole Hansen, senior beleggingsadviseur bij de Deense vermogensbeheerder. Alleen al in de laatste maand zagen we diverse correcties van 100 dollar of meer die duidelijk maken dat de status van veilige haven onder vuur ligt.

De trekker voor de sell off werd overgehaald toen de CME in Chicago de marginverplichtingen voor futurecontracten verhoogde (zie grafiek). Die ligt nu rond de 5% – historisch gezien hoog, wat een verdere verhoging onwaarschijnlijk maakt.

Maar dat liet vooral zien hoe nerveus edelmetaalbeleggers zijn geworden. Goud daalde bijna 400 dollar om terug te stuiten op de volgens technische analyse belangrijke 200days moving average. Fundamentele redenen om goud in portefeuille te houden deden de rest, want die zijn er meer dan ooit, stelt Hansen, verwijzend naar perikelen in de VS en Europa.

Maar is goud daarmee nu een no brainer? Na de vorige twee serieuze correcties in 2006 en 2008 had de goudprijs achttien maanden nodig om de vorige top weer te bereiken. Daarnaast ziet Hansen dat de uitstroom uit goudtrackers (ETF’s) nog minimaal is en uit die hoek nog verkoopdruk kan komen. Maar het belangrijkste is dat eerst de volatiliteit afneemt tot acceptabele proporties. Dat is de eerste voorwaarde voor goud om weer als veilige haven te kunnen functioneren.