Wat zette de goudprijs onder druk?

28 sep 2011, 10:15 – IEXProfs Redactie

Afgelopen week daalde de goudprijs dramatisch, het edelmetaal leek wat van zijn positie als vluchthaven te hebben ingeleverd. Citywire gaat in op de combinatie van factoren die tot de uitverkoop leidden.

De daling werd vooral veroorzaakt door speculanten, die hun posities liquideerden. Neil Gregson van JPMorgan Asset Management constateerde ETF liquidatie en de terugtrekking uit speculatieve posities. Een herkenbare beweging in de panic mode. De daling had hier trekken van, met 14% verlies in drie dagen. Ook na de val van Lehman werd goud verkocht, om de marge op te krikken bij dalende aandelen. Het is ook makkelijker om iets te verkopen dat een stijging heeft gerealiseerd als je cash wilt hebben.

De prijsdaling van goud komt ook als gevolg van ‘Operation Twist’. Eerdere ingrepen van de Fed dreven juist de goudprijs op, omdat ze gepaard gingen met inflatievrees of devaluatie van de munt. De laatste maatregelen kent die risico’s niet. De daling van de goudprijs is gevolg van het tevergeefs hopen op een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming.

Ook de Chinese macrocijfers geven aanleiding voor druk op het edelmetaal. De zwakkere economische data zorgden voor het aanjagen van de dollar. Volgens strategen bij HSBC profiteert de dollar omdat er geen alternatieve veilige havens zijn. Zouden de Chinese data positiever zijn geweest had goud waarschijnlijk zijn opmars voortgezet. Nu afgelopen week over de volle breedte koersen omlaag gingen, had het meer weg van een uitverkoop zonder onderscheid.

De verwachtingen voor goud blijven positief. Yuen Low, analist bij Shore Capital, verwacht dat goud op korte termijn de weg omhoog terugvindt. Of het de grens van 2000 dollar doorbreekt hangt af van de ontwikkelingen rond de Europese schuldencrisis, en van de Amerikaanse en Chinese economie. Ook Gregson verwacht een verdere rally van het edelmetaal. Met de ontwikkelde economieën in zwakke vorm, biedt hun valuta geen alternatief. Hij denkt dat goud gesteund blijft worden en als hedge voor risico en angst aantrekkelijk blijft.